Uppopallo

Uppopallo on ainoa kolmiulotteinen pallopeli. Uppopalloa pelataan hyppyaltaassa, jonka tilavuus pohjasta pintaan on pelialuetta. Altaan syvyys vaihtelee 3,5–5 metriin. Turussa toimii pelialtaana 4,5m syvä Impivaaran uimahallin hyppyallas. Kenttä on leveydeltään 8–12m + 3m vaihtokäytävä ja pituudeltaan 12 ̶ 18m. Altaan reunalla ovat vaihtoalueet penkkeineen ja jäähypenkit. Maatuomari sekä kaksi vesituomaria ohjaavat peliä vedessä kuuluvan summerin ja käsimerkkien avulla. Toinen vesituomareista käyttää paineilmalaitteita ja tarkkailee peliä altaan pohjasta. Maatuomarin apuna ovat kirjurit, ajanottaja ja vaihtojen valvoja.

Maali ja pallo
Uppopallomaaleina on kaksi tukevaa metallikoria, jotka ovat keskellä molempia päätyjä, altaan pohjassa seinää vasten. Maalin korkeus on 45cm ja pehmustetun yläosan halkaisija on 40cm.

Pallo on mustavalkoinen tai kokopunainen suolavedellä täytetty muovipallo, joka on vettä raskaampaa ja uppoaa 1000–1250mm sekunnissa. Pallon ympärysmitta on 520–540mm miehillä ja 490–510mm naisilla.

Peliaika
Peliaika normaalin pituisessa ottelussa on 2x15 minuuttia tehokasta peliaikaa. Erien välissä on viiden minuutin tauko. Tällöin joukkueet vaihtavat myös puolia. Jäähyjen pituus on kaksi minuuttia. Molemmilla joukkueilla on oikeus yhteen yhden minuutin mittaiseen aikalisään ottelua kohden.

Pelaajien varusteet
Jokaisella pelaajalla on varusteinaan maski, snorkkeli (poikkeuksetta lyhennetty) ja räpylät. Joukkueet erottaa valkoisista ja sinisistä uimapuvuista ja korvasuojuksella varustetuista, numeroiduista lakeista. Varusteet tarkastetaan ennen ottelun alkua. Pelaajien kynsien tulee olla lyhyet, eikä vartaloa saa voidella tai rasvata. Sininen joukkue käyttää lisäksi tummia rannenauhoja.

Uppopallojoukkue
Ottelua kohti voidaan käyttää enintään 15 pelaajaa, joista 6 on yhtäaikaa vedessä, 6 vaihtopenkillä ja 3 reservissä. Kummankin joukkueen vaihtopelaajat istuvat vaihtopenkeillä pelin aikana ja sukeltavat peliin vaihtokäytävän kautta. Vaihdot tehdään "lentävinä". Ottelun aikana saa vaihtaa reservipelaajaan kaksi kertaa.

Pelin aloitus
Ottelun alkaessa on pallo altaan pohjassa keskellä pelikenttää. Molemmat joukkueet ovat tällöin korilinjalla vedessä ainakin toinen käsi seinää koskettaen. Vaihtopelaajat istuvat vaihtopenkeillä. Maatuomari käynnistää pelin pitkällä jatkuvalla äänimerkillä. Samaan aikaan käynnistyy pelikello. Joukkueet sukeltavat kohti kohti palloa ja kamppailu pelin voitosta alkaa.

Pelin kulku
Pelaajat ovat vesivuorollaan altaassa 1-2 minuuttia tehden 10-20 sekunnin sukelluksia. Välillä käydään pinnassa täyttämässä keuhkot ja sukelletaan takaisin sopivaan väliin. Pinnassa snorkkelin kautta hengittäminen sallii pelin seuraamisen koko ajan. Palloa kuljetetaan ja syötellään pelaajalta pelaajalle edeten kohti vastustajan koria. Tavoitteena on työntää pallo vastustajan koriin jolloin saa maalin. Maali on yhden pisteen arvoinen. Vastustajan ohittaminen kolmiulotteisessa elementissä on yhteisvoimin helppoa, mutta korin teko onkin jo vaikeampaa. Ylivoimatilanteet ovat tässäkin lajissa maalivahdin painajaisia. Vaihtoon tullut pelaaja kierähtää ketterästi altaan reunalle. Vaihtopelaaja sukeltaa vaihtokäytävän kautta peliin. Maalin jälkeen pelaajat palaavat päätyihinsä. Tämän jälkeen koritettu joukkue hyökkää omasta päädystään saatuaan merkin.

Pelaajien tehtävät
Hyvä pelaaja pystyy tarvittaessa pelaamaan kaikkia pelipaikkoja. Hyökkääjä joutuu myös puolustamaan ja puolustaja hyökkäämään. Pelaajan on paikattava pelitovereidensa paikka tiukan paikan tullen. Tästä huolimatta pelaajat erikoistuvat eri tehtäviin; maalivahdeiksi, puolustajiksi tai hyökkääjiksi. Uppopallokentässäkin on vasen ja oikea puoli, joten on myös vasen ja oikea laitahyökkääjä, vastaavat puolustajat,keskushyökkääjä ja maalivahti. Pelaajien tehtäviä on vaikea selittää tämän tarkemmin, sillä pelaajan tehtävät vaihtelevat tilanteen mukaan.